fav

Crearea conditiilor pentru elaborarea inventiilor

Atât creativitatea generală cât cea tehnică, nu se pot învăţa deocamdată. Ceea ce putem însă face este crearea condiţiilor de manifestare a creativităţii native. Şi cum cei mai mulţi nu ştiu dacă pot sau nu să aducă contribuţii originale în domeniul lor de activitate, va trebui încercat. În domeniul ştiinţelor tehnice una dintre formele consacrate ale manifestării creativităţii este activitatea inventivă.


Desigur că soluţii tehnice noi se elaborează permanent în economie, unele mai valoroase, altele care nu au decât caracter de inovare. Unele soluţii reprezintă noutate mondială şi constituie un progres faţă de realizările precedente; în acest caz îndeplinesc condiţiile pentru a fi caracterizate drept invenţii. Pentru a asigura recunoaşterea meritelor şi pentru asigurarea protecţiei pe plan internaţional este necesar ca în cazul creaţiilor tehnice valoroase care îndeplinesc condiţiile arătate de noutate şi progres, acestea să fie protejate administrativ prin documentul oficial emis de către Oficiile de Proprietate Industrială şi anume Brevetul de Invenţie.


Mulţi nu trec la întocmirea formelor de brevetare necunoscând aspectele administrative ale problemei. Soluţia nou găsită va trebui reprezentată schematic astfel încât să fie evidentă soluţia de principiu. Nu vor întocmi de regulă desene de organe de maşini cu secţiuni. Trebuie indicate acele elemente necesare ale soluţiei care să permită unui inginer de specialitate să proiecteze şi să construiască invenţia respectivă. Etapele de proiectare şi execuţie nu trebuie să le facă neapărat inventatorul.

Descrierea invenţiei trebuie să exprime clar contribuţia care s-a adus şi să facă inteligibilă soluţia pentru un specialist. În final se va arăta care parte din documentaţie este originală, pentru aceasta revendicându-se protecţia.

Această formă primară a documentaţiei este suficientă pentru început. Ea va trebui finisată conform normativelor în vigoare.
În ceea ce priveşte nivelul şi complexitatea soluţiei nu trebuie să ne facem probleme deosebite; mulţi leagă noţiunea de invenţie de marile realizări tehnice ale înaintaşilor.

Invenţiile care fac epocă sunt foarte rare; şi totuşi în bibliotecile oficiilor de invenţii din întreaga lume apar anual descrieri pentru sute de mii de invenţii noi.
Utilaje şi dispozitive noi, îmbunătăţiri de fond la maşinile existente, toate sunt potenţial invenţii. Avem şansa de a reinventa unele lucruri. De aceea consultarea vastelor biblioteci de brevete existente la Oficiile de Proprietate Industrială. este utilă cercetătorilor, specialiştilor din economie, studenţilor, etc..


Dar cum putem stimula realizarea de invenţii? Cum trebuie să procedăm pentru a găsi soluţii brevetabile? (intr-un artiol urmator)

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Abonează-te la Newsletter

Nu facem SPAM

Ramai in legatura cu noi si afla primul ultimele informatii despre promotiile pe care le desfasuram, stiri si noutati in domeniu.

Prima agenție privată de Proprietate Intelectuală din România.
Identificăm şi rezolvăm întreaga arie de probleme juridice care pot apărea în ceea ce priveşte mărcile, brevetele de invenţie, desenele şi modelele de utilitate.

Adresa:
Bd. Corneliu Coposu nr. 7, bl. 104, sc.2, ap.31, sector 3,
Bucuresti, ROMANIA

Telefon:
Marci – 0751 030 636
Contabilitate – 021 320 09 55
Inventii – 021 320 02 85