fav

Curtea Unică a Brevetelor – Stadiul procesului de ratificare

Caută

Categorii

În prezent, curțile naționale și autoritățile statelor semnatare ale Convenției Brevetului European sunt cele care au competența de a decide asupra încălcării si validității brevetelor europene. În practică, această reglementare creează numeroase dificultăți atunci când proprietarul unui brevet dorește să aplice invenția brevetată – sau când un terț dorește revocarea unui brevet european – în mai multe țări: costuri ridicate, riscul unor decizii judecătorești divergente, lipsa certitudinii legale. “Forum shopping-ul” este de asemenea inevitabil atunci când părțile implicate caută să profite de diferențele de interpretare ale curților naționale asupra legii armonizate a brevetului european sau a legilor procedurale, de diferența de viteză a pronunțării deciziilor (intre curți “lente” și curți “rapide”), sau de nivelul diferit de acordare a daunelor.

Acordul asupra Curții Unice în materie de brevete adresează problemele expuse mai sus prin crearea unei curți specializate în brevete (“Curtea Unică a Brevetelor” sau UPC), cu jurisdicție exclusivă pentru litigii legate de brevete europene și brevete europene cu efect unitar (brevete unitare).

Astfel, UPC va cuprinde un Tribunal de Primă Instanță, o Curte de Apel și un Registru. Tribunalul de Primă Instanță va fi alcătuit dintr-o divizie centrală (cu sediul la Paris și alte două secții la Londra si Munchen) și alte câteva divizii locale și regionale ce vor fi situate în statele membre semnatare ale Acordului. Curtea de Apel va fi situată la Luxembourg.

Acordul a fost semnat de către 25 de state membre UE la data de 19 februarie 2013; însă, pentru a intra în vigoare, acesta va trebui să fie ratificat de minimun 13 state, incluzând Franța, Germania și Regatul Marii Britanii.

Ultimele actualizări:

• Într-o știre publicată pe site-ul www.out-law.ro datată 29 iunie 2015, Biroul de Proprietate Intelectuală IPO a declarat faptul că Regatul Marii Britanii nu va ratifica Acordul in 2015, dar ca intentioneaza ca pregatirile interne ce vor însoti ratificarea să fie finalizate înainte de referendumul din regat cu privire la rămânerea Marii Britanii in Uniunea Europena, programat în 2017.

• Cea de-a 10a întalnire a Comitetului Pregătitor, înființat pentru a implementa dispozitiile Acordului, a fost gazduită de Reprezentanța Permanentă a Ungariei pe langă Uniunea Europeana, în data de 10 iulie 2015, după cum atestă site-ul oficial UPC: www.unified-patent-court.org .

În cadrul întâlnirii, cel de-al 18lea proiect al Regulamentului de Procedură a fost prezentat de către Johannes Karcher, coordonator al grupului de lucru al cadrului juridic, și de către Kevin Mooney, președinte al comitetului de redactare. Proiectul a fost foarte bine primit de către Comitet și, chiar dacă au mai rămas câteva aspecte de pus la punct, se așteaptă ca un set final de reguli să fie aprobate în cadrul întâlnirii din octombrie 2015.

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Abonează-te la Newsletter

Nu facem SPAM

Ramai in legatura cu noi si afla primul ultimele informatii despre promotiile pe care le desfasuram, stiri si noutati in domeniu.

Prima agenție privată de Proprietate Intelectuală din România.
Identificăm şi rezolvăm întreaga arie de probleme juridice care pot apărea în ceea ce priveşte mărcile, brevetele de invenţie, desenele şi modelele de utilitate.

Adresa:
Bd. Corneliu Coposu nr. 7, bl. 104, sc.2, ap.31, sector 3,
Bucuresti, ROMANIA

Telefon:
Marci – 0751 030 636
Contabilitate – 021 320 09 55
Inventii – 021 320 02 85