fav

Fonduri europene pentru inregistrare marci, DMI, brevete

Caută

Categorii

Europa a fost prin excelență un areal al recunoașterii drepturilor de proprietate intelectuală, domeniul ce a fost și continuă să fie legiferat în detaliu în toate statele spațiului european. Mai mult, atitudinea europeană privind drepturile a fost încet încet preluată și de state care nu aparțin Europei, astfel încât putem spune că la nivel mondial au fost generate în timp niște structuri care monitorizează respectarea acestor drepturi.

La rândul ei, UE dorește să sprijine conștientizarea importanței drepturilor de proprietate intelectuală în mediul de afaceri, astfel încat în ultimii ani s-a conturat un program prin care se acordă sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii care doresc să înregistreze, fie la nivel național, fie la nivel european, mărci comerciale, desene și / sau modele industriale, sau brevete. Programul (fondul pentru IMM-uri “Ideas powered for business”) a fost funcțional înca din anii trecuți și este înca valabil si pentru anul 2024, pentru perioada 22 ianuarie – 6 decembrie 2024.

Programul se adresează urmatoarelor categorii:

  • întreprinderi mijlocii, cu mai puțin de 250 de angajați și cu cifra de afaceri sub 50 milioane EUR
  • întreprinderi mici, cu mai puțin de 50 de angajați și cu cifra de afaceri sub 10 milioane EUR
  • microîntreprinderi, cu mai puțin de 10 angajați și cu cifra de afaceri sub 2 milioane EUR
    De menționat că toate aceste tipuri de întreprinderi trebuie să aibă sediul în UE pentru a fi eligibile în cadrul programului.

Astfel, dacă o întreprindere care se încadrează într-una din cele 3 categorii sus menționate dorește să își înregistreze o marcă comercială, un desen și / sau model industrial sau un brevet, poate apela la fondul pentru IMM-uri “Ideas powered for business” pentru rambursarea unei cote părți din taxele oficiale ce trebuie plătite în astfel de situații, după cum urmează:

  • pentru mărci și desene și / sau modele industriale, se rambursează 75%, dar nu mai mult de 1000 EUR, din taxele oficiale de depunere, examinare, înregistrare și publicare a acestora în jurnalele oficiale. Această rambursare se face atât pentru mărcile sau desenele și / sau modelele industriale depuse pe cale națională (pentru România, deci, cele depuse la OSIM) cat și pentru mărcile sau desenele și / sau modelele industriale depuse la EUIPO pentru spațiul comunitar.
  • pentru brevete, se rambursează 75% din taxele privind rapoartele de cercetare documentară realizată anterior depunerii unei cereri de brevet și tot 75% din taxele oficiale de depunere, examinare, înregistrare și publicare a unui brevet, fie la nivel național, fie la nivel european (EPO), în limita a 1500 EUR.
  • de asemenea, pentru brevete se rambursează și 50%, dar nu mai mult de 2000 EUR, din cheltuielile juridice legate de depunerea unui brevet european.

De menționat că cererile de rambursare pentru oricare din operațiunile menționate mai sus se pot face numai după ce a fost verificat criteriul de eligibilitate al întreprinderii titulare a mărcii, desenului și / sau modelului industrial sau brevetului în cauza. Rambursarea se poate face numai pentru operațiile de depunere / examinare / înregistrare / publicare care sunt demarate numai după ce s-a primit de la EUIPO sau EPO decizia de subvenționare și voucher-ul aferent (respectiv, nu se poate face rambursare pentru o marcă, desen și / sau model industrial sau brevet care deja au fost depuse spre înregistrare.

Dacă considerați că aceste informatii sunt utile pentru Dvs. și sunteți interesat în obținerea unui sprijin financiar european în demersul Dvs. De a va înregistra drepturile de proproietate intelectuală, ne puteți contatcta la adresa de e-mail: inventa@inventa.ro sau nr. de telefon 0749122144.

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Abonează-te la Newsletter

Nu facem SPAM

Ramai in legatura cu noi si afla primul ultimele informatii despre promotiile pe care le desfasuram, stiri si noutati in domeniu.

Prima agenție privată de Proprietate Intelectuală din România.
Identificăm şi rezolvăm întreaga arie de probleme juridice care pot apărea în ceea ce priveşte mărcile, brevetele de invenţie, desenele şi modelele de utilitate.

Adresa:
Bd. Corneliu Coposu nr. 7, bl. 104, sc.2, ap.31, sector 3,
Bucuresti, ROMANIA

Telefon:
Marci – 0751 030 636
Contabilitate – 021 320 09 55
Inventii – 021 320 02 85