fav

Metodic, inventarea solutiilor tehnice – Iluminarea & Concretizarea

Caută

Categorii

Prof. Dr. Constantin Țurcanu

Patent and Trademark Attorney

European Patent Attorney

Authorized industrial property assessor

  1. Iluminarea

Este clipa întrezăririi soluţiei. Aceasta survine de obicei pe neaşteptate: în timpul transportului cu vehicule de transport în comun, nu când conducem noi, în timpul mersului, la trezirea din somn, etc..


Este caracteristic faptul că nu apare când ne aşezăm la birou sau planşetă şi ne propunem să lichidăm problema. În aceste condiţii lucrează raţionalul, logicul şi este greu să putem gândi o soluţie cu adevărat originală, deoarece cum s-a arătat, inconştientul are un rol foarte important. Este clipa intuiţiei – rod al subconştientului. Intuiţia – fenomen psihic pe care nu îl putem controla deocamdată – dă soluţii deşi nu dispune de toate datele necesare, cerute de gândirea logică.


În ce privinţă putem ajuta inconştient iluminarea? Aceasta nu se produce dacă avem o stare de durere, de oboseală fizică marcată, dacă este zgomot, suntem întrerupţi des pentru diverse motive, avem o stare de tensiune nervoasă pentru motive familiare, profesionale, etc. Acest “confort intelectual” este necesar să ni-l asigurăm neapărat din când în când.
Iluminarea se însoţeşte de o stare de bucurie, de euforie; dispare oboseala şi supărarea; este o stare de tonus pozitiv.

2. Concretizarea

Soluţia nou găsită trebuie transpusă în proiecte, reţete, metodici, etc., astfel încât să poată fi preluată mai departe şi pusă la punct de un specialist în domeniu pentru verificare şi aplicare în economie sau în viaţa socială. Trebue precizat faptul ca inventatorul stabileste solutia de principiu dar dimensionarea, respectarea normativelor, a legislatiei, etc, este de domeniul specialistului (constructor, mecanic, chimist, etc). Acest stadiu presupune de asemenea serioase cunoştinţe teoretice şi practice de specialitate. De obicei lucrurile nu sunt aşa de simple.


Odată găsită soluţia, cercetătorul va trebui să treacă la verificare; la aceasta poate fi ajutat de alţii, dar lăsarea experimentărilor în seama altora, care nu pot evalua corect particularităţile procesului, poate compromite totul. Soluţia există, dar munca abia începe. După verificare urmează o altă fază de multe ori anevoioasă: susţinerea soluţiei în faţa specialiştilor din domeniu. Soluţiile cu adevărat noi, aşa cum s-a arătat, nu decurg dintr-o logică raţională şi ca atare pe baza logicii vor fi aspru criticate.

Numai viaţa poate valida şi susţine noul împotriva a ceea ce s-a statuat în gândirea specialiştilor în curs de mai mulţi ani. Sunt cunoscute din istoria tehnicii nenumăratele greutăţi întâmpinate de “nou”.
Prima realizare a inventiei, nefinisata, este MODELUL EXPERIMENTAL. Probele cu acesta duc mai totdeauna la imbunatatiri. Se realizeaza apoi PROTOTIPUL. Daca este un produs de larg consum se experimenteaza si apoi se realizeaza SERIA O. Se experimenteaza si aceasta si se ajunge la SERIE.

Distribuie:
Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Te-ar putea interesa:

Abonează-te la Newsletter

Nu facem SPAM

Ramai in legatura cu noi si afla primul ultimele informatii despre promotiile pe care le desfasuram, stiri si noutati in domeniu.

Prima agenție privată de Proprietate Intelectuală din România.
Identificăm şi rezolvăm întreaga arie de probleme juridice care pot apărea în ceea ce priveşte mărcile, brevetele de invenţie, desenele şi modelele de utilitate.

Adresa:
Bd. Corneliu Coposu nr. 7, bl. 104, sc.2, ap.31, sector 3,
Bucuresti, ROMANIA

Telefon:
Marci – 0751 030 636
Contabilitate – 021 320 09 55
Inventii – 021 320 02 85